Индија, во клишизирани набљудување, не е само земја, но на континентот. Неговото население, што е повеќе од една милијарда, а наскоро може да го надмине оној на Кина, претставува најнеобичните контрасти. Народот на оваа голема земја се зборува речиси илјада јазици, следат неколку различни вери – вклучувајќи ги и хиндуизмот, христијанството, исламот, будизмот, џаинизам, зороастризмот и сикизмот – и се собираа во стотици различни етнички и касти заедници. Но, ова се само конвенционалните начини на опишување на огромен број на форми на општествена организација се најде во Индија, за земјата, исто така, има различни социјални и еколошки движења, организации на жени, радикални политички партии, како и различни интересни групи. Индија е, како што обично се признати, најголемиот изборната демократија во светот, а неговата избори, расфрлани во текот на еден месец, претставува триумф на организациски вештина и волја; во исто време, во земјата има неколку десетици комунистички партии, од кои некои работат надвор од формалната политика и се потпираат на вооружена борба, додека другите се многу дел од традицијата на Индискиот парламентарна демократија. Политиката е нешто на страст, а можеби никаде во светот е демократија толку фундаментално дневна и спорни нешто како во Индија. За разлика од САД, каде што политичката оспорување генерално е сведена на изборот помеѓу разликува кандидати, а во fetishizing апсурдна поимот “избор”, во Индија политички партии ги покажуваат многу повеќе варијации, и таму е добра зделка повеќе од улица политика, како и. Дури и Врховниот суд на Индија ја покажа прекрасна судски активизам во пати.

the boy at the doorИндискиот пејзажи се исто толку различни, од блоковите на хималајските врвови во северниот дел на огромното рамнини Gangetic во северно-централниот дел на Индија во крајбрежните региони на југ. Кравите и продавачите на улица, набрзина напишана политички слогани и обележја, патот тава продавници и mandirs, мали деца кои се сместени во рикша циклус, и огромна сметка одбори рекламирање најновите доза на насилство и секс doled од страна на масивни филмската индустрија се само колку е дел од Индискиот пејзажи. Архитектонски споменици, културни традиции, и секојдневната практика, не помалку од летописите на царевите и експлоатира на бројни напаѓачите, сведочи за комплексноста на историјата на Индија. Да се зборува за индиската култура е да се зборува за долго време (иако не мора непрекинат) традиција на музиката, уметноста, архитектурата, танцот, скулптура, како и традиции на филмот одлуки; тоа е, исто така, да се повика на многу кујни Индија, и сите се намали на Запад да “Tandoori пилешко, и се разбира, сите овие знаци, гестови и симболи со кои луѓето се создаде значење и комуникација. Иако Индија е обично поврзан со религијата, да биде лулка на големите половина од светската вери, секуларна и материјалист традиции имаат најмалку колку и комплицирана историја како индиски религии.

На социјалната реалност на Индија, и покрај напредокот во последниве години и обидот да се проектираат Индија како зголемувањето на глобалната моќ, сугерираат прилично мрачна слика: работните услови за поголем дел од луѓето се уште се премногу сиромашни, нивоа на сиромаштија останува многу висока , и угнетувањето на жените, сиромашните и други маргинализирани групи претставува повеќето опасното пречка за рамноправна аспирации. Ова не е Индија на Индијанците во дијаспората на север, чија идеја за својата татковина често се темели на закоравените концепти на индиската религија, традиција и културни практики. Сепак, тоа е исто така и во дијаспората дека новите уметнички и културни форми се појавуваат, како и односот меѓу Индија и дијаспората потомци се уште може да се смени нашето разбирање на индиската цивилизација.

Овој сајт има за цел да нуди научни уште може да се чита приказна за некои аспекти на индиската историја, политика, култура и религија. Тоа не е во најмала рака се стремат да бидат сеопфатни, цел која во секој случај не може да се постигне, и предмети, личности и теми биле избрани за истражување и толкување, бидејќи тие се интерес на креаторот на страницата, иако често тие се од суштинска важно за разбирање на историјата и еволуцијата на индиската цивилизација.

Source: http://sciencevobe.com/2016/09/29/india-its-neighbours/